synottip

Golfs: ne tikai bagātnieku izprieca, bet arī sporta veids ar senu vēsturi

Tikai retais zina, cik ļoti sens sporta veids ir golfs. Latvijā tas netiek gluži celts debesīs, tomēr interese par to pieaug. Vai zini tā rašanos, pirmsākumus un vienkāršus noteikumus?

Golfā spēlētāju galvenais uzdevums ir ar speciāli šim sporta veidam izgatavotām nūjām trāpīt bedrītē bumbiņu, izmantojot pēc iespējas mazāku sitienu skaitu. Parasti cīņas laikā tiek izspēlēti vairāki desmiti bedrīšu, sitienu skaitu summējot. Golfs ir viena no retajām spēlēm, kurā tiek izmantota bumbiņa, bet tai nav nepieciešams specifiska izmēra laukums. Noteikumu šajā sporta veidā ir ļoti maz. Tajos ir rakstīts, ka bumbiņa ir jāizspēlē no sākumlaukuma bedrītē ar vienu vai vairākiem veiksmīgiem vēzieniem. Sitiena izpilde nedrīkst dikti kavēties, jo par vilcināšanos sportistam var tikt piešķirts sods.

Golfā ir trīs galvenie principi. Pirmais: spēle tiek aizvadīta tādā laukumā, kāds tas ir. Otrais: bumbiņa tiek izspēlēta no tās vietas, kur tā atrodas. Ja pie šiem diviem principiem nav iespēja pieturēties, tad spēle norit pēc taisnīguma principa. Situācija visiem sportistiem ir vienāda. Katrā golfa laukumā ir citi noteikumi, kurus sauc par vietējiem noteikumiem, kurus piekopj tieši tur. Dalībniekiem ir vēlams pirms spēles uzsākšanas iezīmēt savu bumbiņu, lai konkurentiem nebūtu iespēju krāpties, kā arī pašam būtu vieglāk atpazīt savu spēles elementu. Ja bumbiņa spēles laikā kļūst nederīga vai sabojājas, to drīkst nomainīt pret jaunu. Dalībnieki mača gaitā drīkst konsultēties tikai un vienīgi ar spēles partneri, kuru mēdz saukt arī par kediju.

Ir saglabājušās liecības, ka pirmā golfa spēle tikusi aizvadīta tālajā 1456. gadā. Spēle norisinājusies Skotijas pilsētā Edinburgā un šo faktu apstiprina atzīmētā informācija Edinburgas jeb Karaliskā pilsoņu golfa biedrības arhīvos. Senos laikos ar šo sporta veidu nodarbojās ļoti turīgi cilvēki, uztverot to kā izklaidi. Tā bija bagātu cilvēku izprieca, kuru nabadzīgāki ļaudis īsti atļauties nevarēja. Par sporta veidu to gan neviens nesauca, jo tas vairāk bija hobijs. Sporta veida bagātā vēsture gan ir likumsakarīga, jo golfs ir ļoti vienkāršs. Tas vien liek domāt, ka jau senos laikos ļaudis ir darījuši ko līdzīgu golfa spēlei, sitot ar dažādiem mietiem pa golfa bumbiņai līdzīgām figūrām. Domājams, ka pirmsākumi ir meklējami vēl tālākā pagātnē.

Golfs īsti nekad nav bijis starptautiski populārs sporta veids. Vasaras Olimpisko spēļu (OS) programmā tas bijis iekļauts vien četras reizes – 1900., 1904., 2016. un 2020. gadā. Sporta veida atgriešanās apritē gan liecina, ka pieprasījums pēc tā nedaudz aug. Pēdējās OS golfā startēja 120 spēlētāji no 42 dažādām valstīm. Katru reizi labāko trijniekā bijuši citi dalībnieki. Jāpiemin, ka arī šī gada vasaras OS programmā ir paredzēts golfs.

Par visu laiku labāko golfa spēlētāju pasaulē tiek uzskatīts 48 gadus vecais amerikānis Taigers Vuds, kurš ir izcīnījis uzvaru 82 PGA tūrēs. Jāpiemin, ka viņš ir viena no atpazīstamākajām sporta personībām visā pasaulē. Viņš ir iekļauts arī pasaules golfa slavas zālē. Vuda kontā ir vairāki desmiti trofeju, titulu un neskaitāmo daudz uzvaru. Atlēts ar savu profesionālo karjeru ir nodrošinājis iztiku vēl vairākām paaudzēm aiz sevis.

Tieši PGA tūre tiek uzskatīta par prestižāko golfa sacīksti pasaulē, ja tiek vērtēts pēc naudas balvu apjoma. Uz papēžiem min PGA Eiropas tūre, Čempionu tūre un LPGA. Nedaudz zemāk sarakstā, tomēr joprojām augstu, ir arī Āzijas un Japānas tūres. Sporta veidu prestiža ziņā varētu pielīdzināt tenisam, jo arī šeit uzvarētāji tiek dāsni atalgoti ar neticami lielām naudas prēmijām. Jāpiemin, ka sporta veids ir universāls un tajā dalību ņem kā vīrieši, tā arī sievietes.

Lai gan golfs Latvijā nav tas populārākais sporta veids, tas arī šeit palēnām iemanto mīlestību jauniešu vidū. Golfa iedzīvi mūsu valstī vada Latvijas Golfs federācija, kas rīko dažādus turnīrus Latvijas mērogā, deleģē mūsu sportistus starptautiskām sacensībām, kā arī veic citus ar golfu saistītus pasākumus. Latvijā ir trīs izteikti lieli golfa klubi: “Viesturi”, “Ozo” un Jūrmalas golfa klubs. Ir arī vairāki pļavu tipa golfa laukumi, kuros ir izvietojušies un izpaudušies vēl daži citi golfa klubi. Latvijā patlaban ir trīs aktīvas golfa skolas – Viesturu golfa skola, Davis Golf Style Academy un Rīgas golfa skola. Mūsu valstī gan vēl nav neviens skaļš vārds, kurš pratis izsisties golfa pasaulē.

Informējam, ka arī kādā no mājīgajiem ”SynotTip” sporta bāriem Tev var pavīdēt iespēja vērot kādu aizraujošu golfa spēli.

Reģistrējies ”synottip.lv”, veic iemaksu ar kodu “sports30” un saņem trīs bezriska likmes 10 eiro vērtībā, kā arī 10% zaudējuma atmaksu līdz pat 100 eiro!

 

Sporta bonuss
BEZRISKA LIKMES UN NAUDAS ATMAKSA